Posts by Rapier

https://board.beta.metin2.game…P-Balancing-Optimisation/

Acesta este topicul oficial unde s-au anuntat toate schimbarile pe beta. Nu am vazut niciun anunt facut recent legat de critica. Schimbarile legate de critica au fost anuntate si implementate in 3 etape mari:

- o parte legata de valoarea damage-ului si cum se calculeaza critica patrunderea si apararea implementata inca de la inceputul beta in 12-07-2017
    - schimbari legate de calcului sansei de critica anuntate in 30-08-2017
    - alte schimbari legat de modul cum se calculeaza sansa de critica si reducerea sansei loviturilor critice pe hit concomitent cu cresterea sanselor de critica pe skill anuntat in 28-09-2017

Suntem pe 25-10-2017 la o luna de la ultimele modificari anuntate legate de critica. Daca te referi ca nu s-a anuntat AICI pe forum, este altceva. Nu aici se fac anunturile legate de beta ci pe acel forum, oricine era liber sa le citeasca. Aici s-a anuntat doar ca exista beta deschis, ce anume se testeaza si au fost facute apeluri sa se mearga sa se testeze si sa se dea feedback. A fost alegerea fiecaruia sa o faca sau nu.

Nu am spus ca nu am fost avantajat. Am si scris dar probabil nu ai apucat sa citesti chiar toate posturile, ca ninja arc a fost poate cel care a beneficiat de modificarile cele mai avantajoase. Si am explicat si de ce, pentru ca in viziunea celor care dezvolta jocul era dezavantajat inainte. La fel cum Lycanul era avantajat si i s-au mai taiat din avantaje. Ce am spus mai sus a fost ca nu am fost avantajat, a fost la modul ca nu dadeam eu dupa implementare 40k si ceilalti 10k, n-am fost facut "zeu" cum afirma unii sau altii pe aici dar fara sa fi testat arcas. Da, s-au adus niste modificari dar la o bataie eram cam la fel cu ceilalti care jucau pe alte caractere in sensul asta am zis ca nu mi s-a parut ca as fi fost avantajat.

Hai sa punem un pariu vrei? Eu zic ca din toti cei care au afirmat aici ca se lasa de joc, nu se va lasa niciunul...nu din cauza implementarii versiunii 17.5 oricum. O sa fie tot aici, fiind la fel de revoltati si de nemultumiti si la urmatoarea implementare. Mai sunt cateva ore si gata o sa se vada ce modificari s-au facut

Avantajul este ca inainte, acea aparare nu era luata in calcul deloc si in caz ca primeai o lovitura patrunzatoare damage-ul era direct proportional cu apararea pe care o aveai...cu cat mai mare era apararea cu atat si damage-ul era mai mare. In plus, apararea aceea nu te ajuta la loviturile care nu erau patrunzatoare decat foarte putin. Dupa implementarea noi versiunii, apararea te va proteja in cazul loviturilor care nu sunt patrunzatoare iar in cazul in care primesti o lovitura cu patrundere damage-ul va fi mai mic decat inainte, nemaifiind direct legat de valoarea apararii. O sa vezi exact ce spun de maine incolo

Uite eu am facut topic si am cerut sa se dea voie sa dai scanteia si mersul de fulg cu orice arma si s-a acceptat. Si erau mult mai putini ninja arc decat sure acolo care au sustinut asta. Schimbarea nu a fost in ultima clipa ci in faza a doua cea in care au resetat caracterele si care a mai durat cateva saptamani de testare. Eu zic ca era bine sa postezi si sa explici...poate nu se accepta...dar poate da.

Hai sa vedem ce va fi maine si gata, eu stiu ca m-am batut acolo si nu mi s-a parut ca as fi avantajat fata de altii, dadeau toti damage si primeau. Singurii care dadeau oarecum mai tare erau samanii leac si asta au spus TOTI de pe beta inclusiv samanii. O sa vedeti ca nu de ninja arc o sa va feriti :)

Na ce sa zic...s-au gandit probabil ca nu este joc de "zei" ci de "muritori". Cei din echipa oficiala au spus clar ce vor si cum vad ei jocul..UN JOC DE ECHIPA. NU de "zei". Vor sa se puna accent mai mult pe ceilalti jucatori nu pe individualism. Nu va convine certati-va cu ei. De implementat tot cum vor se va implementa

Dar nu a luat-o de la sura am asta incerc sa spun...a luat-o de la TOATA LUMEA. Si ninja arc se bazeaza pe patrundere si altii.

Ce ma uimeste insa este ca toata lumea s-a trezit ACUM cu 2 zile inainte de implementare sa fie nemultumita. Da unde ati fost fratilor 2 luni cat a durat beta si s-a cerut feedback-ul jucatorilor si a pus Half pe forum topic ca sa mearga lumea sa testeze, etc? Acum e prea tarziu si degeaba spuneti, trebuia sa faceti asta de acum saptamani de zile si POATE unele chestii nu se implementau asa daca erau destui care sa o spuna si sa argumenteze.

Si ninja transformat la bossi de level mare face fix nimic pentru ca e implementata rezistenta sageti la ei si dai putin (ma refer orice ninja transformat cu arc) si aici iar accentuez asupra faptului ca nu conteaza ca esti arc la pvm pentru ca transformat cu arcul poate bate si un ninja lame. Nu ai absolut niciun avantaj ca esti arcas in PvM

Nu un ninja arc este cautat la Nemere ci un ninja...poate fi si lame si chiar este MULT mai bun in PvM comparativ cu un arc. Dar nu mai avem ce face acum decat sa folosim ce avem. Si eu am bratara si iteme cu critica care acum probabil vor valora un rahat. Iar sagetile au fost la mare cautare pt ca sunt folosite si in PvM si foarte multi au set cu sageti...soarta...

P.S. Uite mai jos link catre aria dedicata Sura pe forumul beta

https://board.beta.metin2.game…p/Board/31-Feedback-Sura/

Offf...nicicum explic vad ca nu se intelege. NU ESTE LOGICA MEA. Nu eu am considerat ca asa este echilibrat sau echitabil sau cum e. Uite ca in loc sa ridice PvM-ul la arcas au considerat ca ii ridica PvP-ul. Da-i in judecata

Referitor la cerinta mea este perfect normala nu e egoism. Eu am arcas nu sura arme. Am testat arcas si am raportat pe beta acele probleme legate de clasa pe care joc. Si am solicitat modificari acolo unde am considerat ca este nevoie. Voiai sa cer pentru sura? Da ce sunt eu Mama Dolores sa cer pentru toata lumea? Cei care joaca pe sura arme de ce nu au "cerut"? Nu ma pricep la sura sau alte clase decat teoretic si nu vad de ce ar trebui eu sa cer ceva pentru altii. Am cerut si sa se evolueze inscriptionata, am cerut si altele legate de saman...si uite ca nu s-au implementat. Asta nu e egoism. Eu macar am facut ceva...tu (sau altii) de ce nu ai intrat acolo sa soliciti ceva pentru caracterul tau? Ce sanse aveati? Aceleasi sanse pe care le-am avut si eu. Conteaza sa explici ce vrei, sa arati o logica si sa ai sustinerea celorlalti jucatori si sa nu ceri lucruri in contradictie totala cu ce doreste dezvoltatorul. Sunt multe cerinte ce au fost implementate in urma cererii jucatorilor.

OK. vad ca discutia ia o tenta mai agresiva si cumva am senzatia ca mi se cere mie socoteala de ce nu am facut sau cerut nush ce sau de ce au bagat ceva la arcas si nu au bagat la sura sau saman sau la popa din deal. Eu am vrut sa ajut si m-am implicat cat am putut si am stiut. Mult putin cat a fost. Aici am incercat sa explic cate ceva si sa ajut lumea sa inteleaga si vad ca am ajuns sa mi se ceara socoteala de ce e asa si nu altfel. O sa ma retrag din discutie si va urez succes sa descoperiti singuri modificarile si puteti striga cat doriti ca sunteti nemultumiti

P.S. Si daca voiai caracter de "bataie" nu alegeai sura arme ci unul special facut pt asta. Ai ales sura arme atunci invata sa te bati cu el. NU i-au luat niciun skill, are FIX tot atatea skilluri cate avea si inainte, au umblat la damage-ul global si au facut-o la TOATE caracterele. Sura arme se bazeaza pe tais si pe hit si pe abs de pv mai mult decat pe skill. Nu te bati cu el ca cu un mental si ar trebui sa stii asta mai bine decat mine.

Bafta la joc

Da, exista un topic pe forumul beta, in engleza. Setul Kyanite se face din armele actuale de 105+9 sau din armurile actuale (oricare din ele nu cont ca sunt pvp/pvm) de 115+9. Armurile Kyanite NU se fac din armurile de 105

Setul Zodiac (armele de 105 cu medie si competenta si armurile de 105 Zodiac) NU se fac in niciun fel ci doar se dropeaza din lazile primite ca recompensa in Templul Zodiac

Nu voi fi "zeu" in pvp in niciun caz. Diferentele exista si da poate ca din toate caracterele, la ninja arc au adus cele mai multe si mai avantajoase modificari. Dar cum am spus si mai inainte, asta era pt ca cei de la Webzen au considerat ca ninja arc era prea slab inainte si l-au ridicat. Asa cum au considerat ca Lycanul era mult prea avantajat sau tare si au mai "taiat". Tu faci o comparatie intre sura arme si arcas oarecum prin prisma clasei si modificarilor dar hai sa o luam asa. Eu am ales ninja arc pt ca imi place sa ma bat si imi place sa o fac de la distanta. Ninja arc era singura clasa care se incadra in aceste cerinte, in alte jocuri aleg un Sniper dar aici ninja arc era cel mai apropiat de asa ceva. Este un caracter conceput pentru PvP la fel cum sura arme este conceput pt PvM.

Prin "conceput" vreau sa spun ca skillurile, abilitatile, si modul de joc sunt in general facute pentru a excela in acea zona. Skilluri care dau in mai multe tinte, AoE, efecte secundare, etc, Ninja arc este "facut" pt batai generale...nu de 1-1 si din aceasta cauza nici nu ma intereseaza acest aspect al jocului si nici nu ma va interesa vre-odata (deci nu, nu vei putea da duel cu mine nici macar ipotetic). Este normal asadar ca ninja arc sa fie peste sura arme in PvP (generic vorbind) la fel cum un BM sau un mental va fi peste un arcas la 1-1 si chiar si la generale in anumite circumstante. Vorbesc aici de cazurile normale nu de cazuri specifice cu jucatori care au bagat mii de euro si au ridicat un anumit tip de caracter la nivel de "zeu"...ma refeream strict la capabilitatile normale oferite.

In acelasi mod, un sura arme va fi mult peste mine in PvM. Da sigur ca pot si eu sa bat mobi sau bossi...si tu poti bate jucatori. Ok nu la fel de bine ca si mine...dar nici eu nu bat mobii ca tine. Am 120 si daca merg in camera 5 din V4 mor in 5 secunde. Tu te duci cu un sura de 105 acolo si razi de mine. Si nici macar nu iti trebuie cine stie ce iteme. Asa cum spui tu ca nu faci fata unui pvp spun si eu ca nu fac fata unui pvm...si tine cont ca am zis de camera din v4, nu cred ca are rost sa facem comparatie cum rezista un sura am in padure si cum un ninja arc...sau cum bate mobii si metinele acolo.

Nu am facut aceasta comparatie decat ca sa arat si partea cealalta pe care nimeni nu o vede (sau se face ca nu o vede), nu este vorba aici doar de ninja arc sau de sura arme. Este o schimbare. Punct. Am avut ocazia sa spunem ce ne doare pe beta. Unii au facut-o altii au stat sa astepte. Deciziile finale le-au luat altii fie ca ne convin fie ca nu. Acum avem de ales...stam si ne plangem de mila...sau ne schimbam modul de joc si itemele ca sa putem juca in continuare. Pt ca e clar ca nu o sa modifice nimeni jocul dupa cum ar vrea fiecare. Asa ca hai sa vedem ce va fi si dupa sa spunem intr-un mod cat mai constructiv ce nu e ok si de ce nu e ok. Si poate asa vom avea sansa la urmatoarea implementare sa se schimbe lucruri

Modificarile nu le-am facut eu, asa au considerat cei de la Webzen. Singurul lucru pe care eu l-am cerut si pt care am insistat a fost sa poti da scanteia si mersul de fulg cu orice arma nu doar cu arcul...si s-a acceptat si implementat asa. Dar asta nu influenteaza partea de PvP. Si aici nu e vorba de ce imi convine sau nu...joc de 8 ani pe ninja arc si NUMAI pe ninja arc. Nu imi place absolut niciun alt caracter si indiferent de ce modificari ar fi fost, continuam sa joc pe ninja arc.

Da, unele clase sunt mai bune in PvP si altele mai slabe dar pe de alta parte sunt mai bune in PvM. Tu spui ca sura arme este slab in PvP...nu vreau sa te contrazic, asa o fi desi cunosc destui sura arme buni in PvP...dar atunci sa vin sa ma plang si eu ca sunt ninja arc si tu ca sura arme esti "rege" in PvM si ca de ce eu nu sunt la fel ca tine? Ti se pare ok? Asta au spus cei de la Webzen...echilibrarea NU inseamna ca toate clasele sa fie egale in PvP. Daca asta ati inteles, ati inteles gresit. Cei care sunt buni in PvP sunt slabi in PvM si invers. Sau oricum mai slabi decat clasele care sunt bune in PvM. Acum ce vreti? sa fiti buni toti si in PvP si in PvM nu? Pai na uite ca nu se poate...nu poti asta, trebuie sa alegi sau sa existe o balanta...un echilibru.

Despre asta este vorba fie ca va convine sau nu. Voi vreti (fiecare in parte) ca acea clasa pe care jucati sa fie buna si in PvP si in PvM depinde de ce mod de joc aveti fiecare. Nu este posibil si nu se va implementa asa ceva oricat de mult o sa strige cineva. Incercati sa va adaptati nu sa jucati dupa niste reguli rigide.

Aud de multe ori chestii gen...esti praf stai numai pe cal...de ce dai inel..de fugi la duel..etc. Ma amuza astea sincer. Denota ca respectivii nu gandesc. Serios si fara suparare. Nu exista niste "reguli" si nici niste limitari decat cele impuse de Regulamentul Jocului si de gandirea fiecaruia. Si constat ca ambele sunt limitate (fiecare in felul ei) in multe cazuri. Unii sunt obisnuiti sa vina, sa dea 1-2-3 skill si sa cada adversarul si dupa sa fuga. Altii sa stea fata in fata ca 2 boxeri si sa isi care unul atuia pumni (a se citi skilluri/hituri) pana unu cade lat.. Si daca nu faci la fel cum sunt ei obisnuiti gata...praf, nu stii sa joci, etc etc. Si uite ca s-a schimbat jocul si au aparut chestii noi ...si poti sta sa iti cari pumni sau sa dai 2-3 skill si adversarul sa nu cada. Nu cazi nici tu. Ce faci? Stai si continui sa faci acelasi lucru desi e evident ca nu merge? Nu incerci sa cauti un alt mod sa il dobori? Eventual DA, sa folosesti ajutorul celor din grupa, breasla etc ca de aia esti intr-un grup n singur in padure. Conceptia asta ca "nu bag bani sa ma bazez pe colegul" este perimata. ite ca trebuie sa te bazezi pe colegul pt ca de aia iti e coleg. Altfel stai singur si mori singur si poti sa te intrebi (retoric) "de ce naiba mor?"

Da, stiu, nu sunt multi de acord cu mine...nici nu ma intereseaza. Am incercat doar sa expun si alte variante care exista. Ca vreti sau nu sa le folositi e alegerea fiecaruia. Dar progresul se face prin schimbare nu prin cramponarea rigida de trecut

Foarte multi doar ati citit despre schimbari si sunteti dezamagiti, eu am avut si ocazia sa le testez pe beta. Chiar daca nu am din fiecare caracter m-am batut cu toate si am vazut cum se comporta. Nu va fi chiar asa "dramatic" cum credeti, da va scadea per total damage-ul dar va fi la toata lumea. Sa nu credeti ca va exista o clasa care vine si da un skill si gata toti pe jos. Bataile vor fi mai lungi de acum si va trebui sa iti faci o tactica si sa te bazezi pe cei de langa tine pentru a castiga. Este un alt mod de a juca dar se poate. Oficialli de pe beta au afirmat in mai multe randuri ca nu mai vor sa existe cazuri in care vine un caracter, da 2-3 skill si esti mort. Probabil vor mai exista cazuri de jucatori cu iteme si alchimie foarte bune care vor putea face asta si este normal tinand cont de cat au investit in ele, dar in general se va reduce damage-ul comparativ cu ce este acum la toate clasele.

Mai este o zi si veti vedea cum este. De multe ori am vazut anunturi de implementari noi si lume dezamagita sau nemultumita pana cand au vazut efectiv ce si cum s-a implementat. Si de fiecare data lumea s-a adaptat si a continuat sa joace

Beleuza ai dreptate in mare parte dar poate nu am specificat sau nu se stie...modificarile astea facute la critica sau patrundere sunt DOAR in PvP. La PvM a ramas la fel, critica va fi tot 2x damage fata de normala, acolo caractere gen sura arme sau war aura isi vor arata superioritatea cu toate scaderile aduse in general damage-ului

Uite ca sa spun de mental, a fost o clasa care s-a considerat ca este buna si peste celelalte clase la PvP si nu a fost nevoie sa o mai ridice...dar nici sa o coboare. Vrei un avantaj pentru mental? Este clasa care are in proportia cea mai mare arma PvP de 2 maini si o va transforma in Kyanite. Cum ti se pare daca erai Sura arme si aveai inscriptionata si nu o puteai transforma? Se putea si mai rau nu?...este clasa cu atacul cel mai mare pe skill si in continuare va ramane asa. Nici asta nu e un avantaj? Are corpul care conform noii metode de calcul se va lua in calculul apararii la PvP ceea ce pana acum nu prea conta ba chiar era dezavantajat ca lua damage mai mare pe patrundere (lucru ce acum nu se va mai intampla)...nici asta nu e un avantaj? Vrei sa iti mai spun un avantaj? INCA puteti da din bug de pe mount...o sa zici ca asta e ghinion, ca va folositi de ce exista. Dar este un avantaj. Ce o sa zici cand vor rezolva BUG-ul (si urmeaza si asta :) ), ca ati fost dezavantajati?

Incercati sa vedeti ansamblul...la voi echilibrarea se rezuma ca "Daca inainte dadeam pe atacul spiritului 300k damage acum trebuie sa dau 400k"? Daca dati 10 considerati ca ati fost dezavantajati? Nu vedeti ca daca voi dati 10 ceilalti vor da 3? Scaderile astea nu sunt doar la o clasa sunt globale si influenteaza pe toata lumea.

:) eu am inteles ce spui. Nu am incercat neeaparat sa spun ca Webzen au dreptate...am incercat doar sa explic pozitia lor si faptul ca exista si avantaje si s-a tinut cont si de anumite opinii exprimate de jucatori. Da, sunt de acord cu tine ca nu s-a tinut cont de TOT si nici nu cred ca cei de la Webzen stiu jocul la fel de bine ca cei care il joaca. DAR...si este un mare "DAR"...ei au cuvantul decisiv legat de joc si dezvoltarea acestuia. Ei au viziunea lor, este jocul lor si dezvoltat de ei si daca ei vad in viitor jucatorii ca pe niste albinutze roz o sa implementeze niste albinutze roz (evident exagerez). Nu inseamna ca jucatorii sa fie de acord sau sa aprobe ce se implementeaza. Ei tin cont in anumite limite de ce cred sau considera jucatorii, cu toate acestea ei hotarasc ce implementeaza si cum nu doar functie de ce se vrea din partea jucatorilor ci si din considerente de marketing sau financiare sau din pct de vedere al resurselor si costurilor. Este o firma care trebuie sa faca si profit nu e organizatie caritabila.

Legat de update-urile urmatoare am spus si eu ce au anuntat ei...ca vor fi updateuri ulterioare si asta e doar prima iteratie. Mai mult nu stiu nici eu si nu pot spune, dar nu parea ca vor sa o faca urmatoarea in 2020, as zice mai degraba ca va fi undeva in 2018 in prima jumatate (asa cred eu nu inseamna ca va fi asa).

Iar ce spuneai tu cu "war corp praf" se refera la PvP iar ce au anuntat este ca echilibrarea tine cont si de PvP si de PvM...da este praf poate PvP comparativ cu alte clase dar este bun in PvM mai mult decat altii. Asta e chestia ca aceasta echilibrare nu a fost strict PvP ci daca o clasa era mai buna PvP e mai slaba PvM si invers ...sau sunt echilibrate. Acum poate ninja arc e mai bun PvP decat un war aura sa zicem...dar niciodata nu va fi ca o aura sau sura arme in PvM si asta se stie la fel de bine. Lumea cred ca a inteles gresit sau a interpretat fiecare in felul lui acest cuvant "echilibrare" si eu tocmai asta incerc sa spun...ca nu e ce pare, este un alt fel de echilibru mai global

Dar oricum ne-am indepartat de la ideea acestui topic, eu incercam sa explic doar mai pe intelesul tuturor ce anume se va implementa, cum si de ce a fost asa si nu altfel. Nu inseamna ca trebuie sa fie cineva de acord cu mine pt ca nu eu am decis asta, eu doar am aratat si alte puncte de vedere care pot sau nu sa fie in asentimentul vostru.

Ai dreptate, nu pot contesta asta si sura arme si war aura care se bazeaza pe hit sunt oarecum dezavantajati...Totusi din testele de pe beta sa stii ca dadeau destul de bine si unii si altii. Si cand spun bine ma refer ca in prima iteratie imediat dupa deschiderea beta un war aura si un sura arme dadea 10-12k PE HIT. Am luat 30k pe incizie...ok poate sunt eu al mai praf caracter da aveam ceva aparari si alchimie. Au mai redus aceste valori, este adevarat dar tot vor da ceva damage. Au modificat calculul loviturii patrunzatoare si a criticii dar au modificat si cum se calculeaza apararea si a crescut damage-ul de baza la unele chestii. Eu zic sa testezi acum cat si cum dai si sa faci comparatie miercuri. Cred ca vei fi surprins sa constati ca dai destul de bine. Si nu in ultimul rand sa stii ca nu doar tu vei da mai slab...TOATE clasele vor avea damage redus in timp ce sura si war aura vor avea damage peste ceilalti datorita taisului si aurei. Da, vei da mai slab, cu totii vom da mai slab, asta a fost si ideea acestei echilibrari...sa scada per total damage-ul si sa nu mai dea nimeni foarte tare ca sa se puna mai mult accent pe grupa si parteneri si mai putin pe cat de tare da unul sau altul.

O sa incerc sa fiu cat mai obiectiv si nu voi comenta legat de care clasa sau caracter este mai bun si de ce la unii s-au facut modificari si la altii nu. Voi spune totusi ce ar trebui inteles din aceasta modificare, in urma celor citite si discutate pe beta atat cu jucatori cat si cu persoane oficiale din echipa de testare sau cei care s-au ocupat de beta.

"Echilibrarea" raselor nu a fost facuta STRICT PvP cum poate a fost gresit inteles. Din ce s-a comunicat in multe randuri, s-a tinut cont de ambele aspecte atat PvP cat si PvM. Astfel anumite clase ce erau considerate "avantajate" au primit ceva deprecieri ale abilitatilor sau caracteristicilor, altele au primit imbunatatiri si altele au fost pur si simplu lasate cum erau. Inca ceva...este vorba despre cum Webzen "vede" avantajele si dezavantajele nu neeaparat de cum le vad jucatorii. Pentru a intelege pozitia jucatorilor s-a organizat beta-ul si s-a cerut parerea lor. In unele cazuri s-a tinut cont de ea, in altele cazuri nu. Totusi am observat ca fiecare isi doreste sa aiba caracterul cel mai bun, avantajat, etc...daca nu s-a intamplat asta, a inceput sa spuna ca nu este corect, ca au facut praf caracterul X sau Y. Nu va suparati dar asta este un mod subiectiv de a privi lucrurile. Da, sunt de acord ca poate unii au fost mai putin avantajati decat altii cu acest nou update dar totusi trebuie stiut ca este doar prima etapa si vor urma si altele iar in caz ca se observa diferente majore ele vor fi rectificate.

Un alt aspect este ca s-a tinut cont si se va tine cont de ceea ce au spus jucatorii. Inclusiv chestia cu samanii ca vor putea da buff si celor din afara grupei asa cum o fac in prezent. Nu va fi acum implementat odata cu versiunea 17.5 asta dar s-a spus ca va fi implementat la urmatoarea versiune. Si asta este ceva cerut de jucatori. La fel a fost posibilitatea de a da Scanteia sau Mersul de Fulg la arcas cu orice arma nu doar cu arcul. La fel a fost cerinta de a micsora timpul de incarcare al vrajilor la samanii buff, initial acestia avand durata egala cu durata skillului. La fel a fost cresterea damage-ului la lycan si durata de la Sufletul Lupuli Rosu fata de cum fusese initial implementat. TOATE astea au fost facute in urma cererii si discutiilor cu jucatorii...si mai sunt multe altele. DIn pacate nu tot ce au dorit jucatorii s-a implementat. De ce? Unele lucruri pentru ca pur si simplu nu erau in linie cu ce doresc cei care au creat jocul, altele pentru ca nu a fost timp (cum e modificarea la saman) si altele pentru ca pur si simplu nu a existat destul feedback din partea jucatorilor si nu au fost considerate importante.

Acum legat de echilibrare. Multi isi vad doar caracterul lor si refuza sa vada in mod obiectiv si aspectele pozitive. O sa dau cateva exemple:

- lycanii striga ca li s-a micsorat damageul si ca de fapt ceilalti jucatori sunt nemultumiti ca nu au aparari si de asta dau ei tare. Da, nu neg ca este si asta dar uita ca:
    * timp de peste un an au avut avantajul ca misiunile de biolog de 85 si 90 nu se puneau si majoritatea jucatorilor vechi nu au stiut asta deci Lycanii au beneficiat de 10% rezsitenta mai mica si 8% atac mai mult fata de celelalte rase
    * inca majoritatea bossilor si mobilor NU au implementata rezistenta la colti si au un avantaj major in PvM
    * exista un avantaj "necomunicat" conform caruia damage-ul crestea extraordinar de mult atunci cand cineva avcea peste 100% sansa de patrundere. Lucru pe care NIMENI nu il stia dintre jucatori. Si Lycanii erau singura clasa care puteau ajunge la 170-180% sansa de patrundere avand Suflul Rosu ce dadea 60%. De asta dadeati asa tare...nu vi s-a parut anormal nu? Radeati de ceilalti si spuneati "puneti-va colti", atunci va convenea. Ei bine nu de asta dadeati asa tare ci pt ca erati favorizati. Ca si cu accizele la stat. Ei bine uite ca "statul" nu mai vrea sa suporte accizele asa ca vi s-a mai taiat din avantaje. Asta a fost 'echilibrare" pentru ca o clasa ce era favorizata mai mult a fost adusa la nivel cu celelalte. Soarta...

- ninja lame...sunt unele din caracterele carora nu li s-a dat mai nimic. Oare? Stiati ca..? Sunt SINGURA clasa a caror set de arme Kyanite au 30 viteza atac si 25 bonus semiom (restul au viteze de 25 si 20 bonus semiom)? In acelasi timp ei dau 2 x hit (cu pumnale) in timp ce orice alta rasa da 1 x hit. Nu credeti ca este o imbunatatire? Chiar daca altele nu s-au schimbat.

- sura arme si war aura...da, nu vi sa dat mai nimic...s-a considerat ca erati niste clase de caractere echilibrate si bune asa cum erati si n aveti nevoie de imbunatatiri. Repet, nu incepeti sa va plangeti pt ca deciziile astea nu vin de la echipa sau nici macar de la GF. Webzen este creatorul jocului si ei vad asta. Daca considerati ca ati fost nedreptatiti, poate ar fi trebuit sa intrati cu zecile pe beta, sa testati si sa spuneti acolo. Nu sa intrati sa va faceti alchimii excelente sa va burdusiti cu instante oase si site si sa va bateti cu toata lumea inutil (evident generalizez pt ca majoritatea in prima etapa asta au facut). Acum degeaba va plangeti.

- la BM nu au dat nimic...decat ca au pus inapoi valoarea de la pietrele anti-magie. Singuri ati spus mai sus ca BM era "rege" in PvP la un mom dat..si ce ati fi vrut? Sa fie zeu in continuare? Pai era vorba sa "echilibreze" nu? Deci daca erai zeu in PvP nu vei ramane zeu...vei fi adus mai la nivelul muritorilor asa...cam cum a fost si cu lycanul. Stiu ca nu convine asta multora dar priviti obiectiv nu subiectiv. Nu vi s-a dat nimic decat valoarea la pietrele anti-magie...ei si? Nici nu vi s-a luat.

As putea vorbi de multe aspecte dar ideea este ca in aceasta "echilibrare" s-au pus in balanta mai multe aspecte atat PvP cat si PvM. Fiecare vede lucrurile doar prin prisma propriului caracter sau clase dar nu este asa. O asa modificare adusa jocului trebuie facuta si gandita la nivel global pt toti ca sa fie echilibrat nu doar pt unii. Stiu ca e dezamagitor pentru multi stiu ca probabil o parte nu vor intelege nimic din ce am vrut sa spun si o vor tine pe a lor in continuare.

Incercati sa va bucurati de joc si sa va adaptati...schimbari vor fi mereu

@alexBN dupa implementarea vers 17.5 nu se va putea da buff DECAT daca esti in grupa si numai daca esti foarte aproape de samanca atunci cand isi da ea buff (am facut teste pe beta si stiu sigur ca asa este, nu poti da buff cuiva din afara grupei). Doar reflexia poate fi data separat ca si pana acum dar ajutorul si binecuvantarea nu. Ce ai pus acolo va fi valabil in viitor, la o versiune ulterioara.

Depinde mult cum cresti si cat rezisti. Daca cresti fara grupa si cu 150% bs exp si de ex bati la metine (de 100 si 120), poti creste si 20% pe ora...daca evident reusesti sa le bati. Stiu persoane care la lvl ala au facut si 25% avand acadele sau licoarea intelepciunii sau cu set din acela unde primesti 50% bs exp de set (cum va fi cred si acum de Halloween).

Daca cresti cu grupa, cel mai eficient este la misiuni. De miercuri incolo 100% o sa iti trebuiasca grupa deoarece la lvl 95 nu cred ca rezisti la orice ar fi acolo fara buff. Si dupa introducerea versiunii 17.5 nu vei putea avea buff decat daca samanca e in grupa cu tine...deci bati in grupa. Daca samanca ajunge sa fie mai mica in lvl ca tine (la inceput nu va fi pt ca daca ai 95 ala e lvl minim de intrat in padure deci si samanca e de presupus ca va avea minim 95), poti pune grupa pe distributie de nivel asa incat sa iei tu mai mult (presupunand ca nu vrei sa cresti si samanca). Altfel, cauta o grupa de minim 4-5 si faceti misiuni si vei creste undeva la 5% pe misiune (la lvl mare peste 110 o sa iei chiar 3% pe misiune). Dezavantajul este ca la misiuni nu conteaza cat % de exp ai bonus pentru ca iei o valoare de exp fixa. Singurul mod in care te ajuta bs de exp este ca iei mai mult exp de la mobii omorati din metine sau cand bati la roua en-tai, dar misiunile in sine iti dau fix la fel exp.

La Sura este adevarat, are dezavantaj faptul ca nu poate folosi inscriptionata pentru a o transforma dar nu pierde damage pe hit daca transforma arma de BM pentru ca...au facut o "inginerie" la noile arme de Sura. Arma Kyanite are atacul magic luat de la arma de BM si atacul fizic de la inscriptionata. Au facut cu alte cuvinte o struto-camila ca sa mearga si la BM si la sura arme. Dar se pierd dupa cum ai spus banii bagati in inscriptionate. Am incercat pe forumul beta sa scriu si sa sustin ideea de a fi transformata si inscriptionata (atat pentru Sura cat si pt Warriori carora le este buna la 1 vs 1) dar nu am avut succes. E clar ca Webzen nu a dorit acest lucru si gata. Singurul avantaj aici va fi pt cei mai mici deoarece va scadea pretul inscriptionatelor pe piata la fel cum a scazut la un moment dat si pretul armurilor Beta.